Läs det nyaste numret av vår tidning:

Ungdomsförening 2/20

Här är finalisterna i MGP 2018

11.05.2018 kl. 00:00
Här är de tio artisterna som står på scenen i Melodi Grand Prix 2018 på Yle Fem och Yle Arenan lördagen den 6 oktober (listade i alfabetisk ordning):

Alina (Alina Reinikainen, 10 år, Åbo)
Alva (Alva Eklund, 12 år, Jakobstad)
Distance Girls (Mie Frostdahl 12 år Nykarleby, Moa Gripenberg 12 år Jakobstad och Felicia Sundström 12 år Ekenäs)
Edith (Edith Nyroos, 8 år, Esbo)
ITS3 (Samira Kanji 11 år, Tilda Nevaste 11 år och Isabel Ström 10 år, Helsingfors)
Milou (Milou Sederlöf, 12 år, Esbo)
Moski och Zingo (Moa Wulff 10 år och Signe Rönnlund 9 år, Sundom)
Sofie (Sofie Jansson, 10 år, Esbo)
Tinja (Tinja Höglund, 14 år, Jakobstad)
Tyra (Tyra Wingren, 13 år, Helsingfors)

Artisterna och deras låtar

Alina - "Min sång"

Låten handlar om att skjuta upp saker och göra något roligt istället, och kom till när Alina funderade på sin tredje låt. Om hon vinner lovar hon att skriva en komisk vinnarlåt om sig själv.


Alva - "Tiden går så fort"

Alva har skrivit låtar redan i många år och hennes MGP-låt handlar om att man inte ska ta tiden för givet. Om hon vinner lovar hon att hjula på scenen.


Distance Girls - "Nån som ser mig"

Mie, Felicia och Moa har träffats via MGP:s WhatsApp-grupp och har aldrig träffats på riktigt. De kommer att träffas för första gången under MGP-lägret i juni. Moa är låtskrivare medan Mie och Felicia kommer att uppträda med låten på finalen.


Edith - "Mod"

Ediths låt kom till när hon funderade på om hon vågar skriva en låt till MGP eller inte. Därför fick temat bli mod. Låten berättar om att våga vara sig själv och inte lika som alla andra. Edith är bra på att rita och dansa balett.


ITS3 - "Strumpan emellan (BFF sång)"

Låten kom till när de började diskutera om MGP i skolan och den handlar om deras vänskap som började redan när de gick i dagis. Om de vinner lovar Tilda att besöka ett åldringshem och sjunga låten där, för att göra de äldre som bor där glada.


Milou - "Viktig här"

Låten kom till när Milou satte sig vid sitt skrivbord och bara började skriva. Den handlar om en ensam person som vill bli sedd. Om Milou vinner lovar hon att ta ett dopp i havet.


Moski och Zingo - "Dansa"

Låten kom till när de inte hade något att göra och handlar om att våga dansa mer och att vilja dansa med en kompis. Om de vinner lovar Moa och Signe att de breakdansar på scen.


Sofie - "Mina bekymmer"

Sofie har skrivit och sjungit i över 4 år och hennes MGP-låt handlar om bekymmer, vänskap och att hjälpa en kompis då hen har problem.


Tinja - "Utan dig"

Låten kom till när hon började tänka på sina vänner och den handlar om vänskaps- och kärleksbekymmer. Tinjas dolda talang är att skådespela men mest av allt vill hon bli artist.


Tyra - "Aldrig solsken"

Låten kom till när hon hade mycket att tänka på och handlar om att det ibland kan kännas svårt men att det gäller att alltid fortsätta kämpa och gå framåt. Det här är Tyras första låt som hon skrivit helt själv och om hon vinner lovar hon att färga håret ljusblått.


Bild från MGP finalen 2017

Tävlingen ordnas i år för tolfte gången och som tidigare får låtarnaframföras på svenska, finska eller samiska. Samtliga bidrag i årets tävling framförs dock på svenska. Ovanligt för tävlingen är att samtliga årets deltagare är flickor.

I juni får finalisterna delta i Camp MGP på Lärkkulla i Karis där de får hjälp med sina sånger, uppträdanden och scenshower. De får också öva att banda in sina låtar i musikstudio. Med på Camp MGP finns också årets dansare.

Finalen avgörs i tv-centret i Böle den 6 oktober och vinnaren röstas fram med hjälp av en jury och publikröster. Vinnaren i MGP 2018 får, förutom pokal, ära och berömmelse, en egen musikvideo till sin låt.

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Yle.