Läs det nyaste numret av vår tidning:

Ungdomsförening 2/20

MGP2017 är här!

15.02.2017 kl. 07:00
Låtskrivartävlingen Melodi Grand Prix (MGP) ordnas i år för elfte gången och jakten på de tio finalbidragen pågår fram till den 6 april. Projektet har fört samman musicerande ungdomar i Svenskfinland allt sedan startskottet 2007. Årets tema, tillsammans, har arrangörerna valt i Finlands 100-årsjubileums anda och man vill göra det lättare för ungdomar med olika talanger att tillsammans delta i tävlingen. Arrangemanget som är ett samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU), Yle Fem och Five Corners Production kulminerar i år för elfte gången i en direktsänd tv-final den 23 september på Yle Fem.

Tävlingen som är den största av sitt slag i Finland har egentligen rötterna i sångtävlingen Stjärnskottet som började turnera i Svenskfinland under medlet av 90-talet. Sångtävlingen som ordnades av FSU och FSR (Finlands Svenska Radio) fungerade som språngbräda för bl.a. Krista Siegfrids som deltog i tävlingen i två etapper under den senare halvan av 90-talet. För att bredda konceptet gick man 2007 med i det nordiska samarbetet MGP som Danmarks Radio lanserade redan 2001. En låtskrivartävling för 8-15 åringar med grunden i Eurovisionens regler. I år är det barn och ungdomar som är födda år 2002-2009 som får delta i MGP. År 2010 slopades det nordiska samarbetet MGP Nordic, men länderna fortsatte att tävla på nationell nivå och i Finland är det MGP nummer elva som nu närmar sig. Som projektledare från FSU:s sida fungerar Oskar Koivumäki.

-Vi har i år valt att använda samma tema som det officiella Finland 100-årsjubileet, nämligen Tillsammans, något som passar MGP perfekt, säger Koivumäki.

MGP WhatsApp-grupp

Något som är helt nytt för årets MGP, och som bygger på just temat Tillsammans, är MGP:s nya WhatsApp arrangemang. Alla som är intresserade av att sjunga, skriva musik eller skriva låttext får komma med i MGP:s WhatsApp grupp. I gruppen får man bl.a. tips på hur man kan skriva musik eller låttext och man träffar andra med samma intresse. Är man t.ex. enbart intresserad av att skriva musik, men inte av att sjunga så kan man i gruppen hitta någon annan som gärna vill uppträda med låten. Varför inte skicka in en låt TILLSAMMANS! Det behövs inga förhandskunskaper för att få komma med i gruppen utan det räcker att vara intresserad. Det finns heller inga krav att anmäla sig till MGP bara för att man är med i WhatsApp-gruppen.

Så här gör du för att komma med i MGP-gruppen på WhatsApp: Skicka ett WhatsApp-meddelande med ditt förnamn och efternamn samt födelseår till tel 0403243702. Välkommen med!

Turnerande Låtskrivarworkshops

För att genom projektet kunna engagera flera ungdomar arrangerar FSU låtskrivarworkshops på sex orter under mars månad. Tillfällena är öppna och avgiftsfria för ungdomar i åldern 8-15 år och musikern Ben Bergman fungerar som ledare för åttonde året i rad. Bergman har jobbat som musikproducent och kapellmästare för artister som Krista Siegfrids, KASMIR, Michael Monroe, Simon Zion, Fredrik Furu och Cajsa Siik. Under tillfällena får deltagarna hjälp och råd för hur man skall komma igång eller hjälp med att fortsätta på en påbörjad låt.

-Den största utmaningen med workshopparna har varit den breda åldersvidden bland deltagarna, men i slutändan brukar alla vara nöjda med utfallet, berättar Bergman.

Under workshopparna får deltagarna handledning i låtskrivning och man har möjlighet att lämna in sitt MGP-bidrag under tillfällena om man så önskar. Workshopparna är givetvis öppna också för ungdomar som inte har tänkt skicka in ett låtbidrag till MGP. Mera information om workshopparna hittas här!

Vi söker dansare till MGP finalen!

MGP söker också i år dansare till finalen genom dansprojektet Make Your Move. Projektet arrangeras av FSU parallellt med låtskrivartävlingen MGP 2017.

”Du som är 8-15 år gammal (född 2002-2009), gillar att dansa och skulle vilja vara en av dansarna i den direktsända MGP-finalen, nu har du din chans! Make Your Move!”

Under våren ordnas det fyra uttagningar runt om i Svenskfinland där vi väljer dansare för Make Your Move. Som dansare uppträder man på scen tillsammans med finalisterna i direktsända MGP-finalen på Yle Fem och Yle Arenan. Dansarna som blir valda kommer att arbeta med en professionell koreograf under Camp MGP-lägret 6-9 juni samt under dagarna före och under finalen lördagen 23 september 2017. Mera information om dansuttagningarna hittas här!

För mera info om MGP2017, besök svenska.yle.fi/mgp